| Home | Decap 121 | Decap Overig | Mortier | Decap Herentals Diversen | Nieuw | Reportage | Orgeldag | Links | Contact |

Guy Koekoekx          "Op mijn achttiende kocht ik mijn eerste orgel"

Exact op de plek waar hij nu woont, aan de Vilvoordsesteenweg 107 in Perk, is het allemaal begonnen. 35 jaar geleden stond daar tijdens de Perkse kermis de spiegeltent ven de familie Willibal met een 80 toets Mortier, Guy Koekoekx was meteen verkocht. Hij was niet meer bij het dansorgel weg te slaan. De boekenlegger vroeg aan kleine Guy om een pintje voor hem te gaan halen. Hij kreeg dat niet mee omdat men achter de toog dacht dat het voor hemzelf was. De boekenlegger ging zelf zijn pintje halen en vroeg Guy de boeken op het orgel te leggen, de boekenlegger is nooit meer van den toog teruggekomen en liet de jonge Guy genieten van het orgel. 

 

Na enkele jaren kwam er een nieuwe tent op de Perkse kermis en een nieuw dansorgel met verlichting in het front, 84 toets Elite, gehuurd van de familie Teugels uit Walem.  Toen de familie Teugels in de jaren '80 stopte met hun verhuurbedrijf nam Guy een groot deel van hun zaken over en stichtte hij in 1988 zijn eigen orgelverhuurbedrijf. 

 

'Op mijn achttiende kocht ik mijn eerste orgel' verteld Guy Koekoekx enthousiast en laat mij de Tiko zien. Het is zijn eerste en nog steeds in zijn bezit. Op het moment van mijn bezoek, begin april 2004, staan de meeste orgels van orgelverhuurbedrijf Guy Koekoekx werkeloos binnen, te wachten op de start van het nieuwe seizoen. Op mijn vraag of er toekomst zit in de orgelverhuur antwoord hij ' maar natuurlijk, kijk maar naar mijn orgels die zijn het grootste deel van het jaar verhuurd.'

 

Koekoekx heeft nog iets om naar uit te kijken want hij is de trotse eigenaar van de eerste 121 toets die door Decap Antwerpen is gemaakt, De Goliath. Het leuk detail is dat de laatste originele 121er, de Metro, in 1948 gebouwd is in opdracht van Fons van Beneden een orgelverhuurder ook afkomstig uit Perk. En nu heeft de eerste 121er ook zijn plaats gevonden in Perk. De Goliath wordt  gerestaureerd bij Decap in Antwerpen en is muzikaal klaar. Op dit moment is men bezig met het front. Hij krijgt een traditioneel front naar het succesvolle  concept dat ook bij andere 121ers is gebruikt. 'Het kan nog wel een jaar duren eer dat de Goliath aan het publiek kan worden voorgesteld' aldus Koekoekx. Het is niet de bedoeling dat de Goliath in de verhuur gaat. Maar wat is dan wel de bedoeling? In de loods achter zijn huis in Perk gaat Koekoekx een danspaleis bouwen met als middelpunt de Goliath en in de stijl van de jaren '30.  Een deel van de loods zal ingericht worden als een soort Decap museum. Twee museumstukken heeft hij al in de vorm van een 92 toets half-electrone uit 1954 en een 105 toets half-electrone uit 1958(zie foto's) Voor dit Decap museum is Koekoekx nog op zoek naar een 72 en 92 toets Decap pijporgel.

 

Na ons gesprek gaan we nog even kijken naar zijn nieuwste aanwinst een 105 toets met de naam Krika. Dit orgel wordt op dit moment in optimale conditie gebracht door de gebroeders Teugels in Walem. Hier neem afscheid van Guy Koekoekx orgelverhuurder, maar vooral ook orgelliefhebber uit Perk.

 

Verhuur & verkoop van orgels
Location & vente des orgues
Rentals & sales of organs

...:: DECAP ::...

Guy Koekoekx
Vilvoordsesteenweg 107
1820 Perk - Belgium
+32 2 751 87 49
   info@organs.be
 

   www.organs.be 

 

koekoekx2.jpg (86576 bytes)

Guy Koekoekx voor zijn nieuwe aanwinst, de Krika.

koekoekx1.jpg (84676 bytes)

De orgels van Koekoekx staan te wachten om verhuurd te worden.

92thalfelectr1954kkoekoekx.jpg (90178 bytes)

92t Decap half-electro bj.1954, eigenaar  Guy Koekoekx.

105tmargeo1958koekoekx.jpg (81571 bytes)

105t Decap half-electr

bj.1958, eigenaar  Guy Koekoekx, vroeger café Rialto in De Panne(B) De naam is een samenvoegsel van MARcel en GOErge Teugels.

ticokoekoekx.jpg (55474 bytes)

Koekoekx's eerste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dansorgels.nl All rights reserved.