| Home | Decap 121 | Decap Overig | Mortier | Decap Herentals Diversen | Nieuw | Reportage | Orgeldag | Links | Contact |

Decap Herentals     De bouw van een nieuw 121 toets dansorgel

Na de eerste wereldoorlog verschenen de grote dansorgels in de danszalen in België en zuid Nederland. Beroemd zijn natuurlijk de 110 toets van Mortier en de 121 toets van Gebroeders Decap Antwerpen. Deze orgels zijn, op een paar na, in bezit van verzamelaars of in musea ver weg in het buitenland en niet meer de bewonderen. Maar er zijn wel enkele lichtpuntjes zoals de Monty en de Forum die nog regelmatig te bewonderen zijn op kermissen in zuid Nederland, de Goliath die gerestaureerd wordt en volgend jaar te bewonderen is bij Guy Koekoekx in Prek(B) en de Kempenaar in de spiegeltent van Klessens in Rijkevorsel(B) en.............. deze nieuwe 121 toets CLAUDIA. Het is de derde 121 toets die door Orgelfabriek DECAP Herentals wordt gebouwd. De nieuwe eigenaar is Jan van den Eede uit Wolvertem(B)  De familie Van Den Eede is geen onbekende in de orgelwereld. Zij waren al de trotse eigenaar van het 121 toets Decap orgel Nethe(nu England's Pride) en de Hallensia. Het is de bedoeling dat de Claudia rond Pasen 2005 aan het publiek kan worden voorgesteld. 

 

Op de foto's kunt u zien dat dit orgel gemaakt wordt op de traditionele manier met een middenkast en vier zijnissen. Achter in de middenkast komt het mechaniek net zo als bij de oude 121ers. Meer dan 600 pijpen worden op dit moment met de hand gemaakt wat een zeer tijdrovend karwei is.

 

Dispositie 121 toets Claudia.

 

De afgelopen weken is er zeer hard gewerkt aan de nieuwe 121 toets, alleen zie je dat niet zo. Er staan nog geen instrumenten in het front....er is nog geen front. Nee, er wordt hard gewerkt aan de pijpen en die zie je later niet meer, maar hoor je des te beter. Meer dan 600 stuks in verschillende maten voor de verschillende toonsoorten. Allemaal handwerk, zagen, frezen, lijmen, schaven en later het intoneren, schuren  en beitsen. Je moet wel erg gepassioneerd zijn om aan zo een klus te beginnen. Deze gigantische klus moet tegen het einde van dit jaar gereed zijn. Pas daarna kan men beginnen met het front en begint het orgel vorm te krijgen.

 

Op de foto's zie de pijpen voor de prestant(helper) van de 3e zang, prestant bariton en de prestant baspartij. De bas 8 voets gedekt(octaafbas) en de 2 maal 16 voets baspartij. In de middenkast liggen de violen in wording.

 

Pffff.......635 orgelpijen voor één 121 toets dansorgel! Volgens Frank Decap werkt hij gemiddeld 8 uur per dag, 7 dagen per week aan de nieuwe 121er. Op dit moment, maart 2005, is hij bezig met het frezen van de pijpvoetjes(zie foto). Binnen een paar weken moeten alle pijpen intoneer klaar zijn. Begin april wordt er gestart met de bouw van de façade, maar dat kan ook iets later zijn.

 

Op een avond in oktober ben ik, op uitnodiging van Frank Decap, afgereisd naar Herentals om te kijken hoe het staat met de bouw van de Claudia, het nieuwe 121 toets dansorgel.

 

Na maanden, en maanden werken aan de meer dan 600 pijpen begint het nu te lijken op een orgel. Volgens Frank is alles wat hij nu doet gelijk zichtbaar en krijgt hij voldoening van zijn werk. Dit is wel eens anders geweest. Een paar weken geleden zag hij het niet meer zitten. Zoveel arbeid zonder veel zichtbaar resultaat, werkt soms frustrerend. Maar even flink ontspannen en de volgende dag ziet er alles zonniger uit....dat helpt.

 

Het is 10 april 2007. Ik kijk er echt naar uit om weer eens op bezoek te gaan bij Orgelfabriek Decap in Herentals. Hoe zou het toch zijn met het 121 toets dansorgel Claudia. Zou het al spelen? Zou de Façade al gereed zijn?

Vol passie verteld Frank over de voorbije periode. Frank en Tony hebben het heel druk met de Automatic Accordeon. Vandaar dat de bouw van de Claudia wat vertraging heeft opgelopen. Ongeveer 4000 manuren zijn nu aan het orgel besteed. Alle uren worden genoteerd, zegt Frank, je weet nooit wat de toekomst brengt. Een deel van de ruim 600 pijpen is geplaatst, waaronder de bassen die onder de middenkast zitten. De elektronica zit er in, dit orgel zal via een boekenklavier en MIDI systeem spelen. Of ik hem wil horen spelen, vraagt Frank....maar natuurlijk wil ik dat. Het is alleen een deel van de ritmesectie dat speelt, maar toch. Het geeft een goed gevoel en een beetje kippenvel.

Er zijn wat aanpassingen geweest op het eerste ontwerp van het front zoals te zien is op de foto. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dansorgels.nl All rights reserved.